♦ DÇH, eşitsizliğe, sömürüye, asimilasyona, inkâr ve imha politikalarına karşı emek ve kimlik ekseninde, insan hakları temelinde mücadele verir.
♦ DÇH, ırk, dil, din, renk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin her insanın veya organizmanın eşit haklara sahip olduğunu savunur, her türlü ayırımcılığa karşıdır.
♦DÇH, halklarımızın yerel değerleri ile insanlığın evrensel değerlerinin bütünlüklü ele alınmasından yanadır.
♦ DÇH, Kafkasya halklarına özgü sorunlar ile tüm dünya halklarının sorunlarını birbirinin rakibi veya ikamesi değil, birbirinin parçası veya tamamlayıcısı olarak tanımlar.
♦ DÇH, toplumsal mücadelenin ana unsurlarından; emek, kimlik, çevre, kadın vb. başlıkları bütünlüklü değerlendirir.
♦ DÇH, 21 Mayıs’ı Çerkesler’in sürgün ve soykırımının simgesel tarihi olarak tanımlar. Bu halk gerçekliğinin başta Rusya ve Türkiye olmak üzere tüm dünyada tanınmasını talep eder ve tüm demokrasi güçleriyle birlikte telafisi için mücadeleden yanadır.
♦ DÇH, tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye ve Kafkasya özelinde de; emek ve demokrasinin yanında olan kişi ve yapılarla ilişkilenmeye özel önem verir, kişi ve kurumlarla karşılıklı olarak ilkeli, ölçülü ve özenli yaklaşımı esas alır.
♦DÇH, tüm halkların kendi kimliklerini özgürce ifade etmesinden ve örgütlemesinden yana olduğu kadar, halkların bir arada kardeşçe yaşamasından yanadır.
♦ DÇH, kendisiyle hareket eden tüm DÇH emekçilerinin görüş ve önerilerini alarak, mücadele dostlarının bilgi ve eleştirilerine başvurarak çalışmalarını başlatır.
♦ DÇH, kendi iç işleyişinde demokratik merkeziyetçiliği esas alır. Herkesin eleştiri ve öneri haklarını kullanabilmesi, karar süreçlerine eşitçe katılması için gerekli mekanizmaları oluşturur ve özendirir.
♦ DÇH, halkların kendisini her alanda ifade edebilmesi için ana dilinde konuşmasını, halkların doğal hakkı olan özgür, demokratik, bilimsel, parasız ve anadilinde eğitim almasını savunur.
♦ DÇH, sınıf ve kimlik bilincinin geliştirilmesi, örgütlülüğün ve demokrasinin bir yaşam biçimi haline gelmesi için mücadele eder, bu doğrultuda etkinliklerde bulunur.
♦DÇH, faşizme karşı demokrasi, emperyalizme karşı bağımsızlık, baskı ve diktatörlüklere karşı özgürlük, ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların kardeşliği için mücadele eder.
♦ DÇH, halklarımızın özlem ve umutlarını istismar eden emperyal senaryolara ve iktidarların mantık kodlarına karşı her durumda ve her koşulda net duruşu savunur, dolayısıyla devletlerle değil, halklarla çözüm arar.
♦DÇH, milliyetçilik, dini değer, aidiyet vb. duyarlılıklara yaslanarak, işbirlikçiliği, din istismarcılığını, neo-liberalizmi meşrulaştırmaya çalışan akımlara karşı tam bağımsız, demokratik, özgür ve birleşik bir duruşu esas alır.
♦DÇH, insanlarımızın geçmiş emekleri üzerine kurulu toplumsal birikimlerimizin, halklarımızın ve mücadelenin ihtiyaçlarına göre güncellenmesi-yenilenmesi gerektiğini ilkesel bazda savunur.
♦DÇH, dayanışmayı, bir arada eşitçe ve kardeşçe yaşamın nüvelerini yaratmayı, iç ilişkilenmemizin başat ölçüsü sayar.
♦DÇH, dışa dönük her türden ilişkilenmelerde, yetkili organlarımızla irtibatlı hareket edilmesini, iş akışımızı belirleyen temel ilke olarak görür.
♦ DÇH, halklarımızın umut ve özlemlerini dışarıdan herhangi bir sürece yedekleme amaçlı adımlara mesafeli olmayı, ilkesel düzeyde ele alır.
♦ DÇH, kişisel veya ortak enerjiyi polemik girdaplarında tüketmek yerine, kolektif çalışmalara yöneltebilmeyi savunur.
♦ DÇH, “demokratik tartışma, tutarlılık, eşitlik, adalet, vicdan” vb. değerler üzerinden yeni bir toplumsal-siyasal kültür oluşturmayı ilkeselleştirenlerin yan yana gelişidir.
Yorumlar
bilgi paylaşımı
Mart 14, 2016 yazan nbenk, 4 yıl 44 hafta ago
Comment: 11780
merhabalar böyle aydın çağdaş bir çerçevede yapılanmada çabalarınız için teşekkür ediyorum. Haklarını bilebilmek için önce aydın olmalıyız ve ilerlemenin yolu bilgiden ve çağdaş olmaktan geçer kanısındayım. Kişisel olarak uğraştığım filmcilik sektöründe bizlerin kimliğini taşıyan önemi konulara vurgu yapan bir belgesel çalışması içersine girmeyi düşünüyorum bu konuda senaryo ve konu önerileriniz olursa değerlendirmek isterim teşekkür ederim iyi akşamlar
Emeklerinize sağlık..
Şubat 8, 2013 yazan Konuk, 7 yıl 49 hafta ago
Comment: 11
Yeni sitenizin pek çok kısmını hiç sıkılmadan okudum. Ellerinize sağlık.
Çerkeslerin sadece "çerkes tavuğu, dansları" gibi durumlardan ibaret olmadığını, bizlerle ve genel konularla ilgili görüş ve öneri üretenlerimizinde olduğunu gösteren bir bilgi ve iletişim alanı oluşturmuşsunuz. Özelliklede, halkların sorunlarına duyarlı diğer kesimlere bizleri tanıtmanız, diğer kesimlerle ortak konular üzerinden bağ kurmanız önemli bir adım. Dilerim, değeri bilinir ve haketiği ilgiyi görür. Kendi adıma, imkanlarım elverirse hergün bu siteyi takip edeceğim ve görüşlerimi belirtmeye çalışacağım.Başarılar dilerim.Meretko Turgut.
bu web sayfasının içeriğini
Ocak 28, 2013 yazan shafitinig (doğrulanmadı), 7 yıl 50 hafta ago
Comment: 5
bu web sayfasının içeriğini tahmin edebiliyor, halkımızın emekçileri ve diğer halkların emekçilerini de mutlu edebileceğine inanıyorum. Umarım herşey güzel olur. Saygı ve inançla; canberk.